Massage & Welzijn

massagetherapie met natuurgeneeskundige achtergrond

Fytotherapie

Fytotherapie ook wel kruiden geneeskunde genaamd en het gebruik daarvan is al zo oud als de mensheid zelf. De kennis van kruiden en hun werking vindt zijn oorsprong ook in een overgeleverde traditie van ervaringen met het betreffende kruid. In de kruidengeneeskunde richt men zich op specifieke klachten.

Kruidenthee

Kruidenthee is een aftreksel van gedroogde of verse plantendelen in heet water. Plantdelen zoals: wortels, stengel, blad, bast, bessen en zaden. De thee zet je door één theelepel gedroogd kruid per kopje te nemen. Doe het gedroogde kruid in een theezeefje en giet het kokende water erop. Laat dit 10 à 15 minuten trekken voordat je de kruidenthee opdrinkt. Bij toepassing voor een bepaalde klacht, drinkt men driemaal daags één kopje thee. Nooit te lang achter elkaar dezelfde soort thee gebruiken. Belangrijk is te stoppen als de thee tegen gaat staan.

Kruidentinctuur

De tinctuur is een aftreksel van een kruid in alcohol. Kruidentincturen hebben altijd een Latijnse naam. De werkzame bestanddelen van het kruid worden in alcohol opgenomen en geconserveerd. Bij inwendig gebruik geldt voor volwassenen: 3x daags 10-15 druppel in mineraal water gedurende drie weken, voor of na het eten en 1x voor het slapen gaan.

Kruiden toepassing

Kruiden kunnen geen geneesmiddelen vervangen, maar kruiden passen goed in een natuurgeneeskundige therapie, naast voedingsadviezen, reinigingskuren en emotionele toestanden. Ik gebruik kruiden om bijvoorbeeld het lichaam te ontzuren, bepaalde organen te versterken en/of te ondersteunen en het zenuwstelsel tot rust te brengen.

!Let op contra-indicaties! Kruiden en medicijnen gaan niet altijd samen. Ook voor zwangere en zogende vrouwen kunnen kruiden niet altijd toegepast worden. Vraag hiervoor advies aan uw therapeut.